» » » مشکلات شرکت های دانش بنیان

مشکلات شرکت های دانش بنیان

موضوع : دیدگاه ها / دانش بنیان
با گسترش روزافزون فناوری، اقتصاد جهانی نیز رویکرد خود را از اقتصاد سنتی به سمت اقتصاد دانش بنیان با پایه علم و فناوری سوق می دهد.
سودآوری بالای شرکت های فعال در حوزه دانش بنیان در کشورهای پیشرو مانند آمریکا و ژاپن و … باعث شده است تا در کشور ما نیز موضوع شرکت های دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان بیش از پیش پررنگتر شود.
بطوریکه به اذعان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در مدت اجرای طرح تایید شرکت ها به عنوان دانش بنیان، نزدیک به ده هزار شرکت متقاضی دانش بنیان شدن هستند. اگر در کنار این مساله، به آمار دانش بنیان نیز نگاهی داشته باشید، شما نیز متقاعد خواهید شد که اقتصاد دانش بنیان در کشور ما رشد خوبی داشته است.
هرچند جریان مالی پایین شرکت های دانش بنیان در مقایسه با سایر شرکت های فعال در بخش خصوصی پایین است و این مساله مقداری جای سوال دارد، با این حال نکته قابل تامل و مورد بحث اینجاست که هرچند نقش شرکت های دانش بنیان در تولید ناخالص ملی مهم است، لیکن نقش اساسی این نوع شرکت ها در مقطع کنونی افزایش سرعت رشد فناوری و ارتقای کیفیت محصولات و همچنین سهولت انتقال دوطرفه فناوری به خارج و داخل کشور است که به ندرت کسب و کارهای سنتی قدرت ایجاد آن را دارند.
اما بی‎شک پیاده سازی محض ایده ایجاد اقتصاد دانش بنیان که پایگاهی غیرایرانی دارد، می تواند مشکلات و معضلاتی را به همراه داشته باشد. فضای کسب و کار کشور، ساختار دانشگاه ها، ساختار اقتصاد و قدرت آن در کشورهای مبدع اقتصاد دانش بنیان و توسعه یافته با آنچه در کشور ما وجود دارد متفاوت است. و به نظر می رسد باید راهکارهای بومی و صحیحی جهت بهره برداری حداکثری از مزایای شرکت های دانش بنیان بکار گرفت.

برخی از مشکلات و چالش های شرکت های دانش بنیان
مشکلاتی که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، تنها بخشی از مشکلات پیش روی این شرکت ها و رشد و توسعه اقتصاد دانش بنیان است که نبود راهکارهای صحیح بومی برای مقابله با آن رشد اقتصاد دانش بنیان را با مشکل مواجه کرده است.
بی شک جهت تحقق اهداف و اقتصاد دانش بنیان و تاثیر مثبت شرکت های نوآور دانش بنیان در تولید ناخالص ملی باید بخش خصوصی و دولت عزمی جدی تر برای برطرف کردن موانع داشته باشند.
عدم آشنایی شرکت های فعال در فضای کسب و کار به دانش روز و در نتیجه عدم قبول و حمایت طرح های نوآورانه و فناورانه شرکت های دانش بنیان
فقدان استانداردهای ملی و صنفی برای محصولات شرکت های دانش بنیان و در نتیجه عدم اعتماد به آنها و نبود مقبولیت در صنعت
فقدان سرمایه کافی در شرکت های دانش بنیان (به دلیل نوپا بودن اکثر آنها) و ورشکستگی آنان
فقدان فرهنگ سرمایه گذاری خطرپذیر در کشور و عدم حمایت طرح ها و ایده های شرکت های دانش بنیان
عدم مشارکت شرکت های دانش بنیان در پروژه های دولتی
مشکلات عدیده حقوقی، بیمه ای و مالیاتی شرکت های دانش بنیان نوپا
واردات بی رویه کالاهای مشابه خارجی با کالاهای تولید شده توسط شرکت های دانش بنیان داخلی
 
مرجع اطلاعات دانش بنیان